OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Recepty zde uveřejněné jsou z knihy od Dumkové Hanny, Česká Kuchařka z roku 1883. Recepty jsou uveřejněny v nezměněné podobě.

Vanilkový likér

Do velké lahve dá se asi čtyry litry koňaku, třešňové vody anebo jemné kořalky, přidá se jemně roztlučená vanilka, vše se smíchá a nechá aspoň čtrnácte dní na teplém místě státi.

Do nápoje toho přidá se rozvařený cukr, vše se společně zavaří a společně přecedí.

Vanilkový likér - jiný způsob

Roztluče neb na jemné kousky rozkrájí se vanilka, dá se do láhve asi do tří litrů dobré kořalky, vše v dobře zadělané láhvi na teplém místě nejméně dvě neděle nechá se státi, denně se zakloktá a zamíchá, načež přidá se dle libosti cukru a vše opět několik dní nechá se státi, načež se procedí a k pití hodí.

Poznámka: Cukru se v těchto receptech dávalo běžně 750 gramů na 3 - 4,5 litru dobré kořalky (obvykle o 50 - 60 % objemových alkoholu).

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.

Novinky

23. 11. 2019

Novinky


archiv

Kontakt

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).