OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Recepty zde uveřejněné jsou z knihy od Dumkové Hanny, Česká Kuchařka z roku 1883. Kmínové likéry byly v té době hitem v Českých zemích a Rakousko-Uherské monarchii. Recepty jsou uveřejněny v nezměněné podobě.

Kmínka

Vezme se litr kořalky (žitné) neb rozředěného dobrého líhu, přidá se do něho 70 gramů kmínu, 250 gramů utlučeného cukru a vše nechá po čtrnácte dní na teplých kamnech státi, při čemž častěji se promíchá.

Likérka se přecedí, do lahví naleje a dobře zazátkuje.

Kmínka - jiný způsob

Dobrá kořalka, asi tři litry, smíchá se 180 gramy roztlučeného kmínu, 12 gramy sternanisu, naleje se do láhve a ováže měchýřem.

Láhev dá do hrnce vodou naplněného, voda se vyhřívá, až se vaří, na to vše se odstavuje a vychladnouti nechává.

Nato oslazuje je cukrem, přecezuje se a nalévá do čistých lahví, v kterých pevně se zazátkuje.

Kmínová likérka

Do třiceti gramů líhu dá se třicet kapek oleje fenyklového a kapka skořicového oleje, vše dohromady se utře a smíchá se čtyrmi litry dobré kořalky a osladí 750 gramy cukru, procedí a sleje se do lahví, v kterých důkladně se zadělá, by nevyčichlo.

Poznámka: Dobrá kořalka v dobách minulých musela mít alespoň 50 % alkoholu, běžně se používala i pro výluh rostlin když měla 50 - 60 % objemových alkoholu. Sternanisu uvedené v textu je koření Badyáník pravý, ve tvaru osmicípé hvězdy. Cukru se v těchto receptech dávalo běžně 750 gramů na 3 - 4,5 litru dobré kořalky.

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.

Novinky

23. 11. 2019

Novinky


archiv

Kontakt

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).