OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Recept na likér je z knihy od Dumkové Hanny, Česká Kuchařka z roku 1883. Recept je v nezměněné podobě.

Likér skořicový

Roztluče se 125 gramů skořice na hrubo, povaří se asi půl hodiny v litru čisté vody, přidá se 750 gramů cukru, nechá se vše ustát, zčistěná tekutina se odleje a když úplně schladla, doleje se 3 -4,5 litrem dobré, jemné kořalky, vše se pevně zazátkuje, dá se na několik dní na teplá kamna, kde by přílišné horku tomu neškodilo, načež se vše do láhve přecedí.

Poznámka: Dobrá kořalka v dobách minulých musela mít alespoň 50 % alkoholu. 

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.

Novinky

23. 11. 2019

Novinky


archiv

Kontakt

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).