Recept na likér je z knihy od Dumkové Hanny, Česká Kuchařka z roku 1883. Recept je v nezměněné podobě.

Šípkový likér

Zralé šípky se operou a zbaví zrnek, krerá se taktéž ve zvláštní nádobě vyperou. Dužiny i zrnka se dají do nádoby, ve které to již zůstati má, přidá se cukru, citronové kůry, málo celého kvétu, muškátu, málo skořice, nalije se vodou rozředěný líh a nechá se dobře na výsluní státi.

Likér se po nějakém čase slije a nalije se ještě dvakrát lihu.

Poznámka: Konzumní líh rozřeďte na 50 % alkoholu a přidejte podle chuti na každý litr alkoholu 150 až 250 gramů cukru.

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).