OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Likér je lihovina vyrobená aromatizací lihu zemědělského původu nebo destilátu zemědělského původu nebo jedné nebo více lihovin nebo jejich směsí, slazená a obsahující přídavek produktů zemědělského původu nebo potravin, jako jsou smetana, mléko nebo jiné mléčné výrobky, ovoce, víno nebo aromatizované víno.

Minimální obsah ethanolu (obecně alkoholu) v likéru je 15 % objemových. Vyjímku tvoří vaječný likér s 14 % objemových.

Při výrobě likéru mohou být použity výhradně přírodní aromatické látky a aromatické přípravky s vyjímkou likérů které nelze použít při výrobě těchto likérů:

Ovocné likéry:   

(Nepoužívejte u zde uvedených ovocných likérů již žádná aromata !!!)

                       — z černého rybízu,
                       — třešňový,
                       — malinový,
                       — ostružinový,
                       — borůvkový,
                       — z citrusových plodů,
                       — morušový,
                       — z arktických ostružin,
                       — klikvový,
                       — brusinkový,
                       — rakytníkový,
                       — ananasový,

Bylinné likéry:   

(Nepoužívejte u zde uvedených bylinných likérů již žádná aromata !!!)

                       — mentolový,
                       — hořcový,
                       — anýzový,
                       — pelyňkový,
                       — léčivý.

V obchodní úpravě likérů vyrobených ve Společenství mohou být tam, kde je líh zemědělského původu použit na základě zavedených výrobních metod, použity tyto složené výrazy:

                       — prune brandy,
                       — orange brandy,
                       — apricot brandy,
                       — cherry brandy,
                       — solbærrom, také nazývaný rum z černého rybízu.

Likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně:

 —   70 g na litr pro třešňové likéry, jejichž ethanol (alkohol) pochází výhradně z třešňového destilátu,
 —   80 g na litr pro hořcovou pálenku nebo podobné likéry připravené s hořcem nebo podobnými rostlinami jako jedinou aromatickou látkou,
 — 100 g na litr ve všech ostatních případech,(poz. vaječný likér musí obsahovat nejméně 150 g na litr).

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr a likéry z hořce ze 80 g na 95 g na litr. Při přípravě vaječného likéru doporučuji zvýšit váhu běžného cukru nejméně z 150 g na 180 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).  

Něco co v historii uveřejnil Ottův slovník naučný: 

Likéry jsou silné líhové nápoje lahodné chuti, vyrobené z čistého líhu, vody, cukru a přísad kořenných, zejména silic. Výroba děje se za tepla a za studena. Při prvním způsobu polijí se kořenné, silicemi bohaté částky rostlinné (na př. kmín, anýz, curaçaové slupky a pod.) čistým zředěným líhem, který se pak oddestilluje, k destillátu přidá se přiměřené množství cukru a po případě nějaké neškodné barvivo. Při výrobě za studena buď se smísí rozředěný oslazený líh s jednou nebo několika silicemi, nebo se nalije zředěný líh na aromatické a lahodně chutnající částky rostlinné (vanilku, skořici, pomorančové slupky, kardamomy, některé ovoce) a po jisté době se slije, procedí a přiměřeně osladí. Některé vyrábějí se též pouhým přislazením přirozené kořalky (maraschino, persico). K slazení likérů užívá se cukru třtinového nebo invertního, který má tu výhodu, že je sladší a hustší; někdy také pro houštku přidávají glycerin. Příprava za studena je velmi jednoduchá a proto rozšířena; usnadněna je tím, že je možno koupiti čisté silice, jejichž výrobou se zabývají zvláštní továrny. Likéry obsahující jen jednu součástku kořennou mají po ní názvy: kmínka, anisette. Oblíbené jsou likéry obsahující vétší množství součástek v takovém poměru, aby žádná nepřevládala, ale při tom aby měl výrobek lahodnou, osobitou chuť. Poměr součástek bývá často tajemstvím vyrábitele; sem náležejí: benediktinska, chartreuse a j. „Scelení“ chuti docílí se delším ležením, urychliti se může mírným zahříváním, působením paprsků slunečních, též konány pokusy s elektřinou. Množství alkoholu v likérech kolísá mezi 30—55 %. Likéry silně slazené slovou crèmes neb huiles (crème de vanille, huile de rose). Silné likéry, obsahující šťávy ovocné, nazývají se ratafia (kořalka višňová, malinová, ananasová a pod.). Lš.

Zdroj: Ottův slovník naučný-J. Otto

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.

Novinky

23. 11. 2019

Novinky


archiv

Kontakt

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).