Likér je lihovina vyrobená aromatizací lihu zemědělského původu nebo destilátu zemědělského původu nebo jedné nebo více lihovin nebo jejich směsí, slazená a obsahující přídavek produktů zemědělského původu nebo potravin, jako jsou smetana, mléko nebo jiné mléčné výrobky, ovoce, víno nebo aromatizované víno.

Minimální obsah ethanolu (obecně alkoholu) v likéru je 15 % objemových. Vyjímku tvoří vaječný likér s 14 % objemových.

Při výrobě likéru mohou být použity výhradně přírodní aromatické látky a aromatické přípravky s vyjímkou likérů které nelze použít při výrobě těchto likérů:

Ovocné likéry:   

(Nepoužívejte u zde uvedených ovocných likérů již žádná aromata !!!)

                       — z černého rybízu,
                       — třešňový,
                       — malinový,
                       — ostružinový,
                       — borůvkový,
                       — z citrusových plodů,
                       — morušový,
                       — z arktických ostružin,
                       — klikvový,
                       — brusinkový,
                       — rakytníkový,
                       — ananasový,

Bylinné likéry:   

(Nepoužívejte u zde uvedených bylinných likérů již žádná aromata !!!)

                       — mentolový,
                       — hořcový,
                       — anýzový,
                       — pelyňkový,
                       — léčivý.

V obchodní úpravě likérů vyrobených ve Společenství mohou být tam, kde je líh zemědělského původu použit na základě zavedených výrobních metod, použity tyto složené výrazy:

                       — prune brandy,
                       — orange brandy,
                       — apricot brandy,
                       — cherry brandy,
                       — solbærrom, také nazývaný rum z černého rybízu.

Likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně:

 —   70 g na litr pro třešňové likéry, jejichž ethanol (alkohol) pochází výhradně z třešňového destilátu,
 —   80 g na litr pro hořcovou pálenku nebo podobné likéry připravené s hořcem nebo podobnými rostlinami jako jedinou aromatickou látkou,
 — 100 g na litr ve všech ostatních případech,(poz. vaječný likér musí obsahovat nejméně 150 g na litr).

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr a likéry z hořce ze 80 g na 95 g na litr. Při přípravě vaječného likéru doporučuji zvýšit váhu běžného cukru nejméně z 150 g na 180 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).  

Něco co v historii uveřejnil Ottův slovník naučný: 

Likéry jsou silné líhové nápoje lahodné chuti, vyrobené z čistého líhu, vody, cukru a přísad kořenných, zejména silic. Výroba děje se za tepla a za studena. Při prvním způsobu polijí se kořenné, silicemi bohaté částky rostlinné (na př. kmín, anýz, curaçaové slupky a pod.) čistým zředěným líhem, který se pak oddestilluje, k destillátu přidá se přiměřené množství cukru a po případě nějaké neškodné barvivo. Při výrobě za studena buď se smísí rozředěný oslazený líh s jednou nebo několika silicemi, nebo se nalije zředěný líh na aromatické a lahodně chutnající částky rostlinné (vanilku, skořici, pomorančové slupky, kardamomy, některé ovoce) a po jisté době se slije, procedí a přiměřeně osladí. Některé vyrábějí se též pouhým přislazením přirozené kořalky (maraschino, persico). K slazení likérů užívá se cukru třtinového nebo invertního, který má tu výhodu, že je sladší a hustší; někdy také pro houštku přidávají glycerin. Příprava za studena je velmi jednoduchá a proto rozšířena; usnadněna je tím, že je možno koupiti čisté silice, jejichž výrobou se zabývají zvláštní továrny. Likéry obsahující jen jednu součástku kořennou mají po ní názvy: kmínka, anisette. Oblíbené jsou likéry obsahující vétší množství součástek v takovém poměru, aby žádná nepřevládala, ale při tom aby měl výrobek lahodnou, osobitou chuť. Poměr součástek bývá často tajemstvím vyrábitele; sem náležejí: benediktinska, chartreuse a j. „Scelení“ chuti docílí se delším ležením, urychliti se může mírným zahříváním, působením paprsků slunečních, též konány pokusy s elektřinou. Množství alkoholu v likérech kolísá mezi 30—55 %. Likéry silně slazené slovou crèmes neb huiles (crème de vanille, huile de rose). Silné likéry, obsahující šťávy ovocné, nazývají se ratafia (kořalka višňová, malinová, ananasová a pod.). Lš.

Zdroj: Ottův slovník naučný-J. Otto

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).