Vaječný likér nebo Advocaat nebo Avocat nebo Advokat (nesmí obsahovat mléko, kondenzované mléko, smetanu a jiné mléčné výrobky)

Vaječný likér nebo Advocaat nebo Avocat nebo Advokat je aromatizovaná nebo nearomatizovaná lihovina získaná z lihu zemědělského původu, destilátu nebo pálenky, jejichž složkami jsou jakostní vaječný žloutek, vaječný bílek a cukr nebo med. Obsah cukru nebo medu musí být nejméně 150 g na litr, vyjádřeno v invertním cukru. Obsah čistého vaječného žloutku musí být nejméně 140 g na litr konečného výrobku.

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) ve Vaječném likéru nebo Advocaatu nebo Avocatu nebo Advokatu je 14 % objemových.

Při výrobě Vaječného likéru n§ebo Advocaatu nebo Avocatu nebo Advokatu mohou být použity výhradně přírodní nebo přírodně identické aromatické látky nebo aromatické přípravky, jak jsou definovány v čl. 1 odst. 2 písm. b) bodech i) a ii) a písm. c) směrnice 88/388/EHS.

Recepty

Ingredience pro Vaječný likér:

    9                    žloutků (vejce M)
400  gramů      cukru krupice
    2  balíčky      vanilkového cukru
700 ml              bílého rumu (např. Bacardi), dobré pálenky (např. žitná), vodky

Při použití "Tuzemáku" se hmotnost krupice zvyšuje na 450 gramů.

Postup:

Žloutky dejte do nádoby, přisypte vanilkové cukry a velmi důkladně míchejte cca 10-15 minut do pěny. Následně vložte nádobu do horké vodní lázně (né více než 60 °C) míchejte, přisypávejte krupici a dolévejte po troškách vámi zvolený alkohol. To všechno míchejte asi ještě 20-25 minut. Hotový likér nalejte do lahví a skladujte v temnu a chladu. Zavřená láhev vydrží jeden rok, po otevření v lednici cca půl roku. Nápoj je chutný a jistě osloví i mužskou společnost. Likér se dá samozřejmě zjemnit mlékem, nebo smetanou, ale to již není Vaječný likér.

Ingredience pro Vaječný likér:

    5                žloutků (vejce M, 4-L)
200 gramů  práškového cukru
    1 balení   vanilkového cukru
300 ml         jemných pálenek (hrušek, meruněk nebo malin) případně rum(bílý) či brandy

Postup:

Žloutky dejte do nádoby, přisypte vanilkový cukr s práškovým cukrem a velmi důkladně míchejte cca 10 minut do pěny. Následně vložte nádobu do horké vodní lázně (né více než 60 °C) míchejte a dolévejte po troškách vámi zvolený alkohol. To všechno míchejte asi ještě 15-20 minut. Hotový likér nalejte do lahví a skladujte v temnu a chladu. Zavřená láhev vydrží jeden rok, po otevření v lednici cca půl roku. Vaječný liikér v kterém je ovocný destilát vás jistě příjemně překvapí.

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).