OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Likér.cz je web pro všechny kteří se chtějí o likérech dověděti více, nebo si jen připravit na Vánoce pravý vaječný likér případně domácí vaječný likér se salkem a rumem (tuzemákem) či domácí griotku.

Likér je sladký alkoholický nápoj vyráběný částečně za tepla destilací, připadně za studena kde se smísí rozředěný oslazený líh či destilát s aromaty jako jsou silice, nebo tresti. Přidány mohou být dalšími produkty zemědělského původu jako jsou smetana, mléko nebo jiné mléčné výrobky, ovoce, víno nebo aromatizované víno. 
Původ slova Likér je z latinského liquifacere - rozpustit. Kde odkazuje na rozpouštění naložených složek v alkoholu pro léčitelské účely formou bylinkářské medicíny a samozřejmě přípravu likérů.

TOP 5 Domácích likérů které byste měli ochutnat

Vaječný likér (nově nesmí obsahovat mléko a mléčné výrobky !!)

O vaječných likérech

Soudní dvůr Evropské unie vydal ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (devátého senátu) ze dne 25.října 2018, že se nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008 ze dne 16. prosince 2008, musí vykládat v tom smyslu, že lihovina nemůže obsahovat jiné složky než ty, které jsou uvedeny v tomto ustanovení, aby mohla nést obchodní označení „vaječný likér“. Složkami jsou jakostní vaječný žloutek, vaječný bílek a cukr nebo med.
Z toho plyne „likér“ obsahují mléko nebo mléčné výrobky jako kondenzované mléko, smetanu, krém aj., není „vaječný likér“, ale „likér s přídavkem vajec“ pokud má alespoň 15 % alkoholu a 70 g žloutků na litr konečného výrobku.

Vaječný likér (nově)

- aromatizovaná nebo nearomatizovaná lihovina získaná z lihu zemědělského původu, destilátu nebo pálenky
- složkami jsou jakostní vaječný žloutek, vaječný bílek a cukr nebo med (nikdy mléko a mléčné výrobky)
- obsah cukru nebo medu musí být nejméně 150 g na litr, vyjádřeno v invertním cukru (ivertní cukr je sladší i o 20 % než řepný cukr)
- obsah čistého vaječného žloutku musí být nejméně 140 g (tj. 14 %) na litr konečného výrobku (na nejméně 140 g žloutku je potřeba cca 9 vajec   vel. M, nebo 7-8 vajec velikosti L)
- minimální obsah ethanolu (alkoholu) ve vaječném likéru 14 % objemových
- při výrobě vaječného likéru mohou být použity výhradně aromatické látky vymezené v čl. 3 odst. 2 písm. b) nařízení […] č. 334/2008 a aromatické   přípravky vymezené v čl. 3 odst. 2 písm. d) uvedeného nařízení.(běžně tresti či esence)

Vaječný likér (vznik)

Vaječný likér vznikl jako náhrada za likér na bázi avokáda, třtinového cukru a rumu (z cukrové třtiny nebo z melasy). Jiné názvy vaječného likéru jsou advocaat, avocat nebo advokat. Plody avokáda byly nedostatkové a tudíž drahé. Antverpský podnikatel Eugen Verpoorten se pokusil napodobit tento nápoj a místo avokáda použil vaječný žloutek. V roce 1876 založil Eugen Verpooten svou společnost a malý lihovar v Heinsbergu u Aachenu.Jeho věhlasný a tajný recept na vaječný likér se dědí již po 5 generací a stále je ve vlastnictví rodiny.Jsou použity pouze ty nejlepší destiláty a přísady pro výrobu Verpooten originál. Přesné složení je tajné. Jisté je jen to, že jsou zapotřebí žloutky čerstvých vajec, prvotřídní destilát a další ingredience té nejvyšší kvality.

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.

Novinky

23. 11. 2019

Novinky


archiv

Kontakt

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).